Verschillende soorten dakkapellen

Zowel dakkapellen als dakramen vervullen dezelfde basisfunctie en zorgen voor meer licht in de slaapkamer of zolderkamer. Ga je verbouwen, dan is een dakkapel een van de meest waardevolle investeringen. Dakramen zijn niet zo groot als dakkapellen. Dakkapellen zorgen namelijk voor meer ruimte. 

Er zijn verschillende soorten dakkapellen, naast prefab, kunststof en hout. De verschillende soorten dakkapellen zijn:

 • Dakkapellen met schuin dak
 • Dakkapellen met plat dak
 • Zadeldak kapellen
 • Driehoekige dakkapellen
 • Dakkapellen met schilddak
 • Trapeziumvormige dakkapellen
 • Ronde dakkapellen
 • Vleermuis dakkapellen

binnenkant dakkapel

Dakkapel met schuin dak

Heb je een schuin dak met een flauwe hellingshoek, dan kom je al snel terecht bij een dakkapel met schuin dak. Dit type dakkapel is optisch een simpele dakkapel, maar dankzij deze eenvoud komt hij zowel in moderne objecten als in oudere huizen zeer goed tot zijn recht . Het heeft een karakteristieke rechthoek aan de voorkant en kan het best worden gebouwd op dakvormen met een flauwe hellingshoek.

 

Horizontale elegantie: dakkapel met plat dak

Dakkapellen met plat dak zijn, zoals de naam al doet vermoeden, hebben een plat dak en worden bij een gemiddelde dakhelling geplaatst. Dit type is het meest voorkomend in Nederland. Bij de plaatsing vervallen, afhankelijk van de afmeting, een groot deel van de dakpannen. Breedtes kunnen oplopen tot een meter of 9. Wat de hoogte betreft heb je keuze tussen 150cm en 175cm hoog. 

 

Een zadeldak kapel

Zadeldak dakkapellen passen niet alleen bij een zadeldak, maar ook perfect in andere dakconstructies. Deze dakkapel variant geeft uw woning een bijzonder accent en verfraait deze visueel.

 

Driehoekige dakkapel, modern en weer iets anders

Driehoekige dakkapellen welke ook wel puntdak-kapellen genoemd worden, zijn een eenvoudige variant van de vleermuis dakkapel welke zijn naam aan zijn vorm te danken heeft. Ze bestaan ​​uit een nok en hellende dakvlakken zonder dakkapellen. Je wint niet veel ruimte met deze dakkapel, maar het is wel een echte eyecatcher.

 

Dakkapel met schilddak voor een stijl dak

Moderne dakkapellen zijn vrij complex te construeren, maar erg chique. Ze doen denken aan een zadeldakkapel, maar zijn geheel of gedeeltelijk afgeschuind. Er zijn veel meer architectonische redenen voor de constructie van dit dakkapel dan maximale ruimtebesparing.

 

Trapeziumvormige dakkapel

Uitlopende dakkapellen in trapeziumvorm garanderen extra leefruimte onder het dak. Voor dit doel kunnen trapeziumvormige dakkapellen worden bedekt met hetzelfde materiaal als het dak en een uniform uiterlijk geven.

 

Ronde dakkapel

Ronde dakkapellen hebben een opwindende esthetiek, omdat de bogen en halve cirkels elk hoofddak aantrekkelijker maken. Het isoleren en bouwen van ronde dakkapellen is helaas een lastige opgave. Ook bij de keuze van afdekmaterialen zijn uw mogelijkheden aanzienlijk beperkt. Ronde dakkapellen kunnen alleen effectief worden afgedekt met plaatwerk.

 

Vleermuis dak kapel

Bat dakkapellen zijn prachtig gebogen en daardoor extreem nobel. Bij een dakkapel wordt het dak iets opgetild, zodat er een mooie plek ontstaat voor dakkapellen.

 

Ga je voor functionaliteit of elegantie

Soms worden dakkapellen geplaatst omdat ze veel extra licht en ruimte bezorgen op zolder, maar soms worden ze ook geplaatst omdat ze de woning verfraaien. Zelfs bij nieuwbouw woningen kom je steeds vaker elegante kapellen tegen, die in praktijk maar weinig extra ruimte of licht met zich meebrengen. 

 

Dakraam of dakkapel? Wat zijn de voor- en nadelen?

Veel mensen vragen zich waarschijnlijk af wat mooier is: een dakraam of een dakkapel. Het is in ieder geval zeker dat dakkapellen het uiterlijk van het huis duidelijker beïnvloeden dan ramen die discreet in het dak zijn geïntegreerd. Mede om die reden heeft de overheid de regelgeving voor dakramen ook anders ingericht dan voor dakkapellen. Een dakraam is in principe altijd vergunningsvrij en een dakkapel niet, mits deze aan de achterzijde geplaatst wordt. Nu zijn er ook dakraam oplossingen die zelfs voor meer licht zorgen dan een dakkapel. Dit komt doordat er een minder groot oppervlak uitsteekt buiten het dak, maar het dak van het dakkapel-alternatief ook voorzien is van ramen! Omdat deze oplossing vergunningsvrij is, kan iedereen hiervoor kiezen.

 

Dakkapel kosten en prijzen

Het grootste nadeel van dakkapellen zijn vooral de investeringskosten. Hoeveel een dakkapel kost, hangt voornamelijk af van:

 • Type dakkapel
 • Maat dakkapel
 • Aantal ramen
 • Opties
 • Vergunning indien nodig

Hetzelfde geldt ook voor de aanpassing van het dak, wat veranderingen in de dakconstructie met zich meebrengt en in de meeste gevallen een bouwvergunning vereist. Wil je op de nok van het dak een verhoging waarbij een slecht begaanbare zolder wordt omgetoverd tot bruikbare kamer, dan is de verhoogde nok een goed alternatief. De kosten hiervan liggen gemiddeld 3x hoger dan voor de normale oplossing.

Benieuwd naar de kosten? Een dakkapel offerte aanvragen kost niets en kan zonder verplichtingen. Zo weet je snel hoeveel je kwijt bent en wat de mogelijkheden zijn.